Τα κεράσια και η αξία τους στην υγεία μας

    Author: user no2 Genre: »
    Rating

    Το πανόστιμο αυτό φρούτο με το έντονο κόκκινο χρώμα αναγνωρίζεται επίσης για την διατροφική του αξία αλλά και για τα φαρμακευτικά του οφέλη από τον 15ο αιώνα. Μία κούπα μαύρα κεράσια έχει μόνο 90 θερμίδες και είναι μία καλή πηγή ινών και βιταμίνης C. 


    Γιαυτό τον λόγο πολλοί διατροφολόγοι και διαιτολόγοι συχνά αναφέρονται στα κεράσια σαν μια υπερτροφή (superfood). 

    Τα κεράσια επίσης βοηθάνε στην αύξηση της μελατονίνης την οποία περιέχουν σε υψηλό ποσοστό (είναι από τις λίγες τροφές που την περιέχουν). 

    Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη η οποία παράγεται από την επίφυση του εγκεφάλου η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος και βοηθάει στο να καθορίζεται το πότε θα πέσουμε για ύπνο ή πότε θα ξυπνήσουμε.

     Μια χούφτα κερασιών πριν τον ύπνο βοηθούν στην ρύθμιση αυτή του κύκλου του ύπνου και σας βοηθάνε να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε σωστά.

    Επιπλέον η μελατονίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει να διατηρήθει η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να αποτρέψει χρονικές παθήσεις λόγω ηλικίας όπως το Αλτσχάιμερ. 

    Ενα μπολάκι επίσης κεράσια μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση και την καταπολέμηση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. 

    Ο πόνος της αρθρίτιδα ς σχετίζεται όταν μεγάλα ποσά ουρικού οξέως εκκρίνονται μέσω του αίματος στις αρθρώσεις προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. Τα κερασάκια λοιπόν βοηθάνε και στον καθαρισμό του αίματος από το ουρικό οξύ και με αυτό τον τρόπο δυναμώνει το ανοσιοποιητικό μας σύστημα.

    Επίσης η καρδιοαγγειακές παθήσεις οι οποίες είναι ο Νο1 λόγος θανάτου στην Αμερική μπορούν να καταπολεμηθούν καθώς τα κεράσια περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά τις ανθοκυανίνες οι οποίες όπως και οτ κόκκινο κρασί δίνουν το βαθύ κόκκινο χρώμα αλλά επίσης προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβη κατά την διάρκεια αντίδρασης με το οξυγόνο. 

    Αυτή η σημαντική διαδικασία προστατεύει την καρδιά και τον ιστό που την περιβάλλει, αποτρέπει την δημιουργία πλάκας και μειώνει τις φλεγμονές. Ερευνες επίσης έδειξαν ότι οιανθοκυανίνες προστατεύουν επιπλέον τα νευρικά κύτταρα και βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου.