Οι ταπεινές φακές

    Author: Συντάκτης Genre: »
    Rating


    Τι πρέπει να ξέρουμε όταν αγοράζουμε φακές; Προτιμάμε ελληνικές ή εισαγωγής; Χύμα ή συσκευασμένες; Ολα τα είδη και πως τα αξιοποιούμε σε σούπες, σαλάτες, κεφτέδες, πιλάφια ακόμη και πίτες. Μαζί με 30 ιδέες και πρωτότυπες συνταγές, που θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον σας για το δημοφιλές όσπριο.
    Η φακή είναι σίγουρα ένα από τα λίγα όσπρια που γνώριζαν οι αρχαίοι Ελληνες, μαζί με το ρεβίθι, τον φασίολο, τις ροβίτσες αλλά και τη φάβα και τα
    λούπινα, που ακόμη σερβίρουμε την Καθαρά Δευτέρα, διατηρημένα σε θαλασσινό νερό, για να ξεπικρίσουν και να 'ναι μαλακά. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσω τα κουκιά που παρεμπιπτόντως περιλαμβάνουν 2 - 3 είδη, εκ των οποίων το ένα είναι γνωστό ως φούλι, από την αντίστοιχη αιγυπτιακή λέξη. Για τις φακές Εγκλουβής Λευκάδας, σε τιμή χαβιαριού, κοντά στα 20 ευρώ το κιλό, πρέπει να πω ότι είναι τόσο λιγοστή και σπάνια που λίγοι την έχουν δοκιμάσει. Οσο για τον σίδηρο της φακής, απορροφάται λίγο καλύτερα από τον οργανισμό, αλλά, ως γνωστόν, τουλάχιστον από τους γιατρούς, είναι απαραίτητη η παρουσία της βιταμίνης C στο έδεσμα για να μπορέσουμε να πάρουμε τον σίδηρο. Αρα, αν είμαστε υπέρμαχοι της φυσικής υγείας, θέλουμε τις φακές με λεμόνι, άρα σαλάτα, ζεστή ή κρύα. Τα 'χουμε ξαναπεί, αλλά ας τα θυμίσουμε: Η φακή ταιριάζει με οποιαδήποτε καπνιστή γεύση, γι' αυτό και τη συνιστώ με κομμάτια σύγλινου ή με απάκι ή με καπνιστά λουκάνικα ή λούτζα. Της ταιριάζει πάρα πολύ δίπλα στη μαλακή υφή της η παρουσία τραγανών κομματιών (κοτσάνια σέλινου, μαϊντανού, κρεμμύδι, τριμμένο καρότο). Το ξίδι που προσθέτουμε συχνά στις φακές δεν είναι τυχαίο, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
    Εχουμε ξαναπεί, επίσης, ότι οι αρχαίοι λάτρευαν τους πουρέδες που ονόμαζαν έτνη. Τολμήστε ένα έτνος (πουρέ) φακής. Κι αν χρησιμοποιήσετε πολύχρωμες φακές, μπορείτε να παίξετε με τα χρώματα στο πιάτο σας. Αντίθετα με όλα τα άλλα όσπρια, η φακή δεν χρειάζεται ούτε μούλιασμα ούτε πολλά βρασίματα. Είκοσι λεπτά καλού βρασίματος, χωρίς αλάτι, αρκούν. Αλατίζουμε στο τέλος. Της φακής, αντίθετα με τα φασόλια, δεν της πάνε πολύ τα καυτερά, αν και περί ορέξεως... μπούκοβο!
    Αλέξανδρος Γιώτης
    5 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ
    Ενα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά (π.χ. πρωτεΐνη, διαιτητικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β κ.ά.), καθιστώντας τες μια πολύ υγιεινή και θρεπτική επιλογή.<βρ>Από την Ελενα Κιουρκτσή
    1 Οι διαιτητικές ίνες που περιέχουν οι φακές μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τις τροφές.
    ΑΛΗΘΕΙΑ Πράγματι, όπως και κάποιες άλλες ουσίες, έχουν ως αποτέλεσμα ένα μέρος αυτής να αποβάλλεται από τον οργανισμό. Επιπλέον, από τις διαιτητικές ίνες που φτάνουν στο παχύ έντερο παράγονται κάποια οξέα που με τη σειρά τους αναστέλλουν τη σύνθεση χοληστερόλης.
    2 Οι φακές έχουν υψηλότερης αξίας πρωτεΐνη από τα ψάρια.
    ΜΥΘΟΣ Τα ψάρια είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας ενώ οι φακές χαμηλής, δηλαδή περιέχουν ένα ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ είναι φτωχές σε άλλα. Γι' αυτό συνιστάται να συνδυάζονται με άλλες πηγές πρωτεϊνών για να αυξάνεται η βιολογική τους αξία, όπως το ρύζι.
    3 Μέρος του σιδήρου από τις φακές χάνεται με το βράσιμο.
    ΑΛΗΘΕΙΑ Φαίνεται πως σε κάποιο βαθμό ναι. Ωστόσο, έχει φανεί πως με το μαγείρεμα μπορεί να αυξηθεί η διαθεσιμότητα του υπάρχοντος σιδήρου.
    4 Το καρότο στις φακές αποτρέπει τα αέρια ή το φούσκωμα.
    ΜΥΘΟΣ Τα αέρια που προκαλούν φούσκωμα, παράγονται καθώς η φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου διασπά άπεπτα συστατικά που περιέχονται στα όσπρια. Τέτοια συστατικά περιέχονται σε μεγάλο βαθμό και στα καρότα.
    5 Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού μετά το γεύμα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
    ΑΛΗΘΕΙΑ Η απορρόφηση του σιδήρου της φακής βελτιώνεται σημαντικά αν στο ίδιο γεύμα καταναλώσουμε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως φρούτα (εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια) και λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, λάχανο κ.ά).
    Ευχαριστούμε για τις διευκρινίσεις τους τον κ. Λάμπρο Συντώση, αν. καθηγητή Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, και την κ. Αικατερίνη Σιώπη, κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο.